Цифрове психопрофілактичне втручання для медичних працівників України в умовах війни: досвід реалізації тренінгу Charité та результати клінічного дослідження з профілактики емоційного вигорання - Русанов, Володимир (Psychosomatic Medicine and General Practice, 2025)
Актуальність. Повномасштабна війна в Україні спричинила безпрецедентне психоемоційне навантаження на медичних працівників, які щодня працюють у ситуації хронічного стресу, ризику для життя, нестачі ресурсів та інформаційної невизначеності. Це призводить до зростання випадків емоційного вигорання, вторинної травматизації та посттравматичних розладів. У науковій літературі наголошується, що емоційне вигорання поширене серед лікарів і медсестер у кризових ситуаціях, таких як пандемії або війна (West et al., 2018; Buselli et al., 2021), і що цифрові психоедукаційні інтервенції можуть бути ефективним інструментом підтримки (Heber et al., 2017; Li et al., 2023). В Україні досі бракує адаптованих до умов війни, науково обґрунтованих цифрових програм з профілактики емоційного вигорання. Саме тому актуальним є наше дослідження, яке реалізується в межах тренінгу «Турбота про персонал та профілактика вигорання», розробленого у рамках проєкту Solomiya на базі клініки Charité Universitätsmedizin (Німеччина) у співпраці з НМУ ім. О.О. Богомольця, з метою підтримки медичних працівників України в умовах війни. Мета. Метою дослідження є удосконалення системи профілактики та корекції синдрому емоційного вигорання серед медичних працівників, які здійснюють професійну діяльність в умовах війни, шляхом впровадження і наукового аналізу ефективності спеціально розробленого цифрового психопрофілактичного втручання (онлайн-програми). Матеріал і методи. Дослідження має проспективний порівняльний дизайн, реалізується в онлайн-форматі та включає три етапи оцінювання: до початку втручання (Т0), одразу після (Т1) та через 14 днів (Т2). Учасники: 200 медичних працівників з усіх регіонів України (лікарі, медсестри, психологи), які працюють в умовах військової агресії. Основна група (n=150) пройшла онлайн-програму, контрольна група (n=50) перебувала у листі очікування. Методи: соціально-демографічний, клініко-анамнестичний, психодіагностичний, статистичний. Оцінювання здійснювалося за шкалами: Maslach Burnout Inventory (MBI), опитувальник професійного вигорання (Чабан О.С. та ін., 2025), Brief COPE-28, WHO-5 Well-Being Index, Occupational Self-Efficacy Scale. Цифрове втручання включає психоедукацію, КПТ-техніки, емоційну регуляцію, дихальні та тілесні вправи, тайм-менеджмент та практики ресурсних активностей. Розроблено на базі клініки Charité (Берлін) та адаптовано для умов України. Результати. Попередній аналіз даних вказує на клінічно значуще зниження емоційного виснаження за шкалами MBI і Чабана О.С., зростання психологічного добробуту (WHO-5), покращення адаптивних копінг-стратегій (Brief COPE-28) та збільшення показників професійної самоефективності (OSES). Суб'єктивно учасники повідомляли про покращення сну, зменшення тривоги, відновлення відчуття контролю. На сьогодні тренінг пройшли понад 500 медичних працівників з усієї України, з яких понад 100 взяли участь у науковому дослідженні. Висновки. Онлайн-тренінг з цифрового психопрофілактичного втручання є ефективним і доступним методом зниження емоційного вигорання серед медиків в умовах війни. Його масштабованість, гнучкість і наукова валідність дозволяють розглядати цю програму як модельну для національного впровадження. Подальші дослідження мають на меті вивчити довгострокову ефективність програми та її адаптацію для різних професійних категорій медичного персоналу.